Menu
x
gelezen

Meerderjarig en geldzaken: hoe doe je dat?

Als je 18 wordt, ben je meerderjarig. Je mag stemmen en zorgtoeslag aanvragen. Maar meerderjarig zijn heeft ook gevolgen voor je geldzaken: je bent zelf verantwoordelijk én aansprakelijk.

Schulden…

Ben je 18 jaar of ouder? Schulden die je maakt komen dan altijd voor jouw rekening. Je ouders hoeven dus niet op te draaien voor een schuld die jij bent aangegaan.

Schade?

Heb je een (verkeers)overtreding begaan en krijg je een boete? Dan moet je deze zelf betalen. Het kan gebeuren dat je per ongeluk iets kapot maakt wat niet van jezelf is. Meestal zal de schade dan worden betaald uit de eventuele aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Maar heb je expres iets van een ander kapotgemaakt, dan betaalt de verzekering niet en moet je zelf de kosten vergoeden.

Je zorgverzekering

Als je 18 wordt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Deze verplichte zorgverzekering heet de basisverzekering. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering afsluiten. Deze zijn niet verplicht. Zoek daarom goed uit welke kosten uit de basisverzekering worden vergoed en welke uit een aanvullende verzekering.

GeldChecker

Vanaf je 18e verjaardag ben je financieel zelfstandig. Maar wat mag je, en wat moet je? In het online magazine GeldChecker lees je alles over jouw geldzaken.  

De GeldChecker helpt je om bewuste keuzes te maken, zodat je misschien wel geld overhoudt. Je ziet wat een begroting is en wat vaste lasten zijn. En hoe jij je voordeel kunt doen met de vier vuistregels van het Nibud: check, plan, spaar, bewaar. Niet moeilijk, zo gedaan!  

Jij en je geld. Lees er alles over in de GeldChecker. 

Geldplan Bijna 18

Ben je nog geen 18, maar wil je nu al weten wat er dan verandert? Check dan het geldplan Bijna 18, een online tool die je helpt de noodzakelijke dingen te regelen. 

Check het geldplan Bijna 18.