a a a
Studeren - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Straks studeren?

Eindexamen achter de rug en diploma op zak? Of je nu naar het mbo, het hbo of de universiteit gaat: er verandert veel. Nieuwe vrienden, een nieuwe omgeving, maar ook nieuwe kosten, inkomsten en regelingen.

Nieuwe inkomsten

Als je studeert, krijg je een tegemoetkoming in de studiekosten van de overheid:

 • Ben je nog geen 18? Dan krijgen je ouders kinderbijslag. De studiefinanciering gaat in vanaf de maand nadat je bent gestart met je opleiding (dus meestal vanaf 1 oktober).
 • Na je 18e heb je recht op studiefinanciering als je een voltijdsopleiding volgt, ook als je al op jongere leeftijd aan die opleiding bent begonnen. Hoeveel je krijgt en voor hoe lang, hangt onder andere af van de opleiding die je volgt en of je thuis woont of op jezelf.

Bereid je voor met het Nibud

De Geldwijzer Studenten: Alle kosten en mogelijke inkomsten van studeren overzichtelijk op een rij 

E-book: Geldwijzer Middelbare scholieren: Alles over de kosten van scholieren 11 - 14

Voor boven de 18: Een must voor iedereen die binnenkort 18 wordt! Alles over geld in een praktisch boekje.

Studiefinanciering krijg je niet automatisch. Je moet dit zelf aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Om alle uitgaven te kunnen betalen, heeft het merendeel van de studenten een bijbaantje. Ook krijgen veel studenten geld van hun ouders.

Je kunt ook een aanvullende studielening afsluiten bij DUO, zodat je maandelijks meer te besteden hebt. Na je studie moet je de lening natuurlijk ook aflossen.

 • Lees meer over studiefinanciering: wat houdt het precies in en wanneer heb je waar recht op?

Tip: Startstuderen.nl

Startstuderen.nl is er voor startende studenten. Binnen deze portal van DUO en de Rijksoverheid vind je informatie over studiekeuze en studeren en allerlei handige links.

Nieuwe uitgaven

Je hebt te maken met allerlei nieuwe uitgaven als je gaat studeren:

 • Opleidingskosten
  Een bedrag dat je betaalt aan de onderwijsinstelling. Voor studenten op het hbo en de universiteit heet dit collegegeld. Op het mbo heet het lesgeld.
 • Studieboeken en -materialen
  Deze zijn niet meer gratis zoals op de middelbare school.
 • Op kamersWonen
  Sommige studenten blijven thuis wonen, anderen gaan op kamers. Woon je op jezelf, dan moet je o.a. huur, boodschappen en energie gaan betalen. Woonlasten vormen een grote kostenpost.
 • Reiskosten
  Een vervolgopleiding is vaak verder van huis dan de middelbare school. Bij de studiefinanciering krijg je een vervoerskaart, zodat je gratis of goedkoper kunt reizen met het openbaar vervoer (voor hbo en universiteit). Of kijk bij de informatie voor mbo-ers.
 • Sporten, uitgaan, vakantie
  Dit moet je vaak zelf betalen als je studeert in plaats van dat je ouders dit voor je betalen. Als student ben je er al snel meer dan 100 euro per maand aan kwijt.
 • Studieschuld
  Je moet dan na je studie rente en aflossing terugbetalen. Na je studie wordt dat dus een uitgavenpost, in plaats van dat een inkomstenbron!

Bijna 1000 euro...

Een uitwonende student besteedt gemiddeld € 980,- per maand.

Op kamers? 

Als je uit huis gaat, krijg je naast de huur ook te maken met andere nieuwe uitgaven.

Op jezelf wonen