a a a
Onderbetaald - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Word je onderbetaald?

Als je minder dan het minimumloon verdient, krijg je onderbetaald. Doet je baas het expres? Misschien niet. Onderbetaling heeft vaak te maken met onwetendheid.

Oorzaken van onderbetaling

De drie meest voorkomende redenen:

  1. Je werkgever vergeet je verjaardag
    Als je nog geen 23 jaar bent, gaat je salaris elk jaar met je verjaardag omhoog. Houd dat in de gaten, werkgevers denken er vaak zelf niet aan.
  2. Jullie hebben nettoloon afspraken gemaakt
    Het minimumloon gaat uit van brutobedragen. Misschien heb jij met je werkgever afspraken gemaakt over wat je netto verdient. Maar als je het omrekent naar bruto, klopt het niet met wat je zou moeten verdienen. Maak dus afspraken over je brutosalaris, dan kan er niets misgaan.
  3. Je loon is verkeerd berekend
    Je werkgever kan ook een rekenfout maken. Hij gaat uit van de normale werktijd van een fulltimer (iemand die het maximale aantal uren per week werkt). Als 36 uur normaal is, dan moet jouw salaris daarop zijn gebaseerd. En dus niet op 40 uur. Want dan verdien je minder dan je zou moeten verdienen.

Wat kun je doen?

ArbeidsinspectieKrijg je minder dan het minimumloon? Bespreek het zo snel mogelijk met je werkgever en zorg dat je salaris wordt aangepast.

Wanneer je werkgever niet reageert, kun je een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie. Je mag nog 5 jaar lang loon dat je te weinig hebt gekregen, terugeisen. Voor vakantiegeld geldt een termijn van twee jaar.

Terug naar: 'Wat verdient het?'

Griepje?

Als je zwart werkt, krijg je niet doorbetaald als je ziek bent.

Meld je klacht

Je kunt ook anoniem een melding doen over onderbetaling, illegale of gevaarlijke situaties op het werk worden.

Arbeidsinspectie