a a a
Je administratie - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Je administratie bijhouden

Als je administratie op orde is, kun je alles wat met je geldzaken te maken heeft makkelijk terugvinden. Je krijgt daardoor overzicht en dat helpt je je geldzaken in de hand te houden.

Hoe doe ik dat?

Rekeningen ontvang je vaak via de post. Bedrijven en organisaties kunnen ook een rekeningoverzicht per mail sturen of zichtbaar maken op een website waarop je kunt inloggen (zoals bij telefoonabonnementen). Zowel voor 'gewone' post als voor e-mail geldt:

  • Open de post meteen
  • Sorteer wat je wel en niet moet bewaren
  • Gooi spam en reclame weg
  • Bewaar belangrijke papieren in een map met tabbladen
  • Bewaar belangrijke mailtjes en digitale rekeningoverzichten in mapjes
  • Betaal rekeningen meteen of zet een betaalopdracht klaar

PostbodeRuim je post en mail minimaal één keer per week op. Dan weet je zeker dat je geen belangrijke papieren en mailtjes kwijtraakt en dat je alle rekeningen op tijd betaalt.

Controleer regelmatig je saldo en kijk of de afgeschreven bedragen kloppen. Overzichten van je bankrekening kun je printen en bewaren in een map (de nieuwste overzichten bovenop).

Belangrijke papieren en mailtjes

Voorbeelden van belangrijke papieren en mailtjes zijn:

Handig: map met tabbladen

Map voor je administratieVoor een overzichtelijke administratie heb je een map met tabbladen nodig. Voor elk onderwerp (loonstrookjes, belastingzaken, telefoon, garantiebewijzen etc) maak je een apart tabblad. Leg het nieuwste document of de brief met de laatste datum bovenop. Zo vind je van elk onderwerp de nieuwste informatie snel terug.

Als je per onderwerp een aparte map wilt, kan dat natuurlijk ook. Het gaat erom dat je de informatie makkelijk terug kunt vinden.

Overzicht over digitale gegevens

Ook belangrijke mailtjes en digitale rekeningoverzichten moet je ordenen en bewaren om overzicht te houden. Een aantal mogelijkheden:

  • Print rekeningoverzichten of mailtjes en bewaar ze in de map met tabbladen.
  • Maak een map 'administratie' op je computer aan met hierin weer deelmapjes, bijvoorbeeld 'telefoon', 'salaris' etc. Hierin bewaar je gedownloade rekeningen als pdf of als wordbestandjes waarin je de inhoud van een mailtje hebt gekopieerd.
  • Maak in je mailaccount mapjes aan waarin je belangrijke mailtjes bewaart.

Internetbankieren

63% van de scholieren met een bankrekening regelt zijn bankzaken via internet.

Tips en trucs

Waar moet je op letten als je je bankrekening online beheert?

Internetbankieren