a a a
Valkuilen van lenen - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Lenen, de valkuilen

Wil je een nieuwe scooter kopen en heb je niet genoeg geld? Dan kun je ervoor kiezen om geld te lenen. Je kunt dan meteen je aankoop doen. Maar je moet het geleende geld wel terugbetalen.

Straks geen keus meer

Als je geld terug moet betalen, kun je je geld niet meer uitgeven aan dingen die je op dat moment belangrijk vindt. Zo loop je 'achter de feiten' aan: je hebt eerst de lusten (je nieuwe aankoop), maar daarna komt de last (de schuld, het geld dat je terug moet betalen).

Hoe meer je leent, hoe meer je moet terugbetalen. Dan kun je op een gegeven moment bijna niets meer voor jezelf kopen. Je hebt geen vrijheid meer om zelf te bepalen waar je je geld aan uitgeeft. Dat kan voor veel stress zorgen.

Rente

Als je een schuld hebt bij een bank, moet je ook rente betalen. Stel dat je 500 euro leent, tegen 10 % rente. Na een jaar moet je dan 550 euro terugbetalen. De lening kost je dus 50 euro.

Als je niet op tijd betaalt

Loonstrook-gameAls je een lening hebt bij een bank of bedrijf (bijvoorbeeld de winkel waar je je scooter hebt gekocht) en je betaalt niet op tijd, dan krijg je een betalingsherinnering. Betaal je dan nog niet, dan kan het bedrijf een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Je moet dan ook extra kosten betalen, zogenaamde incassokosten. Dat is dus nog eens extra geld dat je moet betalen, zonder dat je er iets voor terugkrijgt.

Beslag

Betaal je dan nog niet, dan kan het bedrijf waar je de schuld hebt (de schuldeiser) via de rechter proberen zijn geld te krijgen. In dat geval moet je ook rente en de gerechtelijke kosten betalen. Betaal je deze niet binnen twee dagen, dan kan de deurwaarder een deel van je inkomen 'opeisen' (beslag leggen). Ook wordt er gekeken naar de opbrengst van je bankrekening en waardevolle spullen die je hebt. Voor een beslag op je salaris moet de deurwaarder toestemming hebben van de rechter.

Spullen die door de deurwaarder zijn opgeëist (waarop beslag is gelegd), mag je niet verkopen of ergens anders naartoe brengen. Je loon kan je niet meer zelf besteden, dat gaat direct naar degene bij wie jij een schuld hebt. Geen prettig vooruitzicht dus!

Lenen voor kleine bedragen?

Driekwart van de scholieren vindt dat dat moet kunnen.

Terugbetalen?

Kijk eerst of je straks wél geld hebt om terug te betalen.

Inkomsten en uitgaven op rij