a a a
Manieren van sparen - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Manieren van sparen

Je kunt thuis sparen, bijvoorbeeld in een spaarpot of een aparte portemonnee. Of je spaart via de bank. Daar heb je weer keuze uit verschillende soorten spaarrekeningen.

Thuis of op de bank?

  • Voordeel thuis
    Het is makkelijk, je stopt het geld zo in een spaarpot of kistje en je ziet meteen hoeveel je al hebt. Je kunt ook vragen of je ouders het willen bewaren.
  • Nadeel thuis
    Je komt snel in de verleiding om het geld weer te pakken en uit te geven. Op een spaarrekening is de kans dat je dat doet veel kleiner.
  • Voordeel bank
    Je krijgt rente over het bedrag dat op je spaarrekening staat. Stel: er staat 100 euro op en je krijgt 1,5 % rente. Aan het eind van het jaar betaalt de bank jou dan € 1,50 uit, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. En hoe langer je geld op de spaarrekening staat, hoe meer rente je uiteindelijk krijgt.

Soorten spaarrekeningen

Banken hebben voor jongeren vaak speciale jongerenrekeningen, waarbij je ook rente krijgt op je betaalrekening. Daarnaast zijn er allerlei soorten spaarrekeningen.

SpaarvarkenVan de ene spaarrekening kun je geld opnemen wanneer je dat wilt. Maar als je je geld voor langere tijd vastzet, krijg je vaak een hogere rente. Dat betekent dus dat je een tijdje niet bij je geld kunt. Bij weer een ander soort spaarrekening ben je verplicht om elke maand een vast bedrag te sparen. Bedenk dus eerst goed hoe jij wilt sparen en welke spaarrekening daarbij past.

Elke maand sparen?!

52% van de scholieren spaart een vast bedrag per maand.

Maak een spaarplan

Zo bereken je hoe lang of hoeveel je moet sparen om je kunt kopen wat jij wilt.

Start het Spaarplan