a a a
Betaalmethodes - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Hoe betaal je?

Hoe kan je het beste betalen: contant of met pin? En als je iets koopt via internet of op vakantie? Het hangt vaak af van het bedrag en waar je iets koopt. De verschillende manieren van betalen op een rijtje.

Onzichtbaar

Elke manier van betalen heeft voor- en nadelen. Pinnen, internetbankieren en iDEAL zijn vormen van elektronisch betalen. Geld wordt zo steeds 'onzichtbaarder'. Voorkom dat je niet meer weet wat je hebt uitgegeven. Dat kan door je uitgaven bij te houden.

1. Contant

Met contant geld zie je precies wat je uitgeeft en hoeveel je nog hebt. Door 1 of 2 keer per week een vast bedrag te pinnen, geef je niet meer uit dan je van plan was. En je kunt niet méér uitgeven dan je op zak hebt. Nadeel is dat je het geld kwijt bent als je het verliest.

Heb je geld geleend en alweer terugbetaald? Bij internetbankieren kun je op je rekeningoverzicht zien (en bewijzen) wie je hebt betaald. Bij contant geld zul je dat zelf bij moeten houden.

Pinnen2. Pinnen

Pinnen is handig voor grotere uitgaven zoals voor kleding of schoenen. Je hoeft niet met veel geld over straat. Ook in het buitenland kun je makkelijk met je pinpas betalen.

Er is één groot nadeel: je ziet niet hoeveel je hebt uitgegeven en hoeveel er nog op je rekening staat. Daardoor geef je snel meer uit dan gepland. Houd daarom goed bij wat je uitgeeft en controleer regelmatig je rekening. Zo houd je overzicht.

3. Creditcard

CreditcardEen creditcard kun je krijgen vanaf je 18e. Met de creditcardmaatschappij spreek je af tot welk bedrag je kunt uitgeven. Alle betalingen worden eens per maand van je rekening afgeschreven. Maar je kunt ook kiezen voor een vast bedrag per maand. Op die manier is betalen met een creditcard een vorm van lenen, waarover je rente betaalt.

Met een creditcard kun je in de verleiding komen om iets te kopen dat je niet echt nodig hebt of eigenlijk niet kunt betalen.

4. Overboeken: internetbankieren

Een bedrag overmaken of een rekening betalen kan via internetbankieren: je bankrekening beheren via de computer.

5. iDEAL

Met iDEAL kun je aankopen op internet betalen. De betaling verloopt direct online via internetbankieren. Als je betaalt via iDEAL (aan het logootje op de site van de webwinkel zie je of dat kan), geef je aan bij welke bank je zit. Vervolgens wordt een verbinding met de site van jouw bank gemaakt en kun je betalen.

6. Acceptgiro

Veel rekeningen -bijvoorbeeld die van de sportclub– betaal je via je bankrekening. Vaak zit er aan de rekening een geel papiertje: een acceptgirokaart; een betaalopdracht waarop alle gegevens (behalve je handtekening) al zijn ingevuld.

Je kunt de acceptgiro per post terugsturen naar je bank. Als deze betaalopdracht wordt verwerkt, wordt het geld overgemaakt. Maar de meeste mensen betalen een acceptgiro via internetbankieren. Als je inlogt op de site van je bank, kies je voor 'acceptgiro betalen'. Neem de volgende gegevens over:

  • Naam van de ontvanger
  • Rekeningnummer van de ontvanger
  • Unieke nummercode

Met de speciale nummercode weet een bedrijf zeker wie betaalt heeft en waarvoor. Die code is namelijk gekoppeld aan jouw aankoop. Vervolgens volg je het normale betaalproces.

7. Automatisch incasso

Heb je vaste, terugkerende uitgaven? Automatisch betalen kan dan handig zijn. Dat kan op twee manieren:

1. Een machtiging: automatische incasso

Hierbij geef je een bedrijf of organisatie toestemming om geld van jouw rekening af te schrijven, éénmalig of op regelmatig tijdstip (bijvoorbeeld elke maand). Het is handig voor bedrijven omdat ze dan zeker weten dat ze hun geld op tijd krijgen.

Ook bij terugkerende kosten, zoals de kosten voor een abonnement of de hockeycontributie, is deze betaalmethode snel en handig. Nadeel is dat je minder zicht hebt op het geld dat van je rekening wordt afgeboekt. Controleer daarom altijd achteraf je afschrijvingen: kloppen de bedragen en zijn er niet ongevraagd méér bedragen afgeschreven?

2. Een periodieke overschrijving: automatisch overboeken

Jij geeft de bank de opdracht om op een vast tijdstip (bijvoorbeeld twee keer per jaar) geld over te maken naar een andere rekening. Dit kun je instellen via internetbankieren. Je kunt eventueel een termijn instellen (bijvoorbeeld een aantal maanden).

Zo zorg je ervoor dat je niet achterloopt met betalingen of ze helemaal vergeet. Vergeet niet om de periodieke overschrijving stop te zetten als je niet meer hoeft of wilt betalen.

8. Via je mobiele telefoon

Bij mobiel betalen betaal je met je mobiele telefoon. Dat kan vanaf je 12e. Je kunt betalen met een internetbankieren app van je bank. Je kunt ook betalen met een virtuele portemonnee: een geldtegoed waarmee je betalingen doet.

Hoe werkt het?

Je kunt internetbankieren met een app van je bank. Als je inlogt krijg je meteen een overzicht van je huidige saldo. Dan zie je meteen of je genoeg geld hebt om je betaling te doen. Je vult de gegevens van het rekeningnummer van de winkel of persoon waar je aan wilt betalen en het bedrag in. Bij veel banken moet je vervolgens nog een bepaalde code invoeren. Daarna wordt het geld voor je overgemaakt. 

Vanaf je bankrekening kun je ook geld overboeken naar je virtuele portemonnee (bijvoorbeeld via iDEAL). Je kunt er ook voor kiezen dat er automatisch geld wordt overgeboekt als je virtuele portemonnee bijna leeg is (dus: je saldo laag is). Je tegoed is gekoppeld aan je mobiele nummer.

Soms kun je via een app direct voor een aankoop zoals een bioscoopkaartje of afhaalmaaltijd, betalen. Daarvoor moet die winkel wel met een betaalsysteem werken. Kijk daarvoor op myorder.nl of cashlessbetalen.nl.

Voordelen

  • Je hebt geld bij de hand, ook als je je portemonnee vergeten bent
  • Het is veilig: je hebt geen cash op zak.

Nadelen

  • Je hebt minder zicht op je geld en je uitgaven, want 'het gaat gewoon van je tegoed af'. Daardoor bestaat de kans dat je snel te veel uitgeeft.

Online shoppen

De top 3 internetaankopen zijn: kleding, games en elektronica.

Doe het veilig

Waar moet je op letten als je winkelt op internet?

Veilig internetbankieren