Menu
x
gelezen

Inkomsten en uitgaven

Kom je elke maand geld tekort? Of wil je meer sparen? Dan helpt het om een overzicht te maken van geld dat je maandelijks krijgt en de uitgaven die je hebt.

Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven noem je begroten. Wij maken het je makkelijk met een interactief begrotingsformulier.  Of download het begrotingsformulier (pdf) en schrijf je (gemiddelde) inkomsten en uitgaven op die je hebt in een maand. Je ziet al snel of je tekort komt of dat je juist overhoudt.

Kijk eens naar uitgaven van andere scholieren. Geef je meer of minder uit dan anderen? Misschien kan je besparen of beslissen minder uit te geven? Zijn er goedkopere alternatieven?

Zet het geld dat je niet direct nodig hebt op een spaarrekening. Zie ook de pagina thuis sparen of op de bank.

Wisselend

Je inkomsten en uitgaven zijn niet elke maand gelijk. Een vakantiebaantje heb je in de zomer. En met carnaval of kerst geef je juist meer uit. Hoe verwerk je dit in een begroting?

Er zijn twee manieren:

Meteen aan de slag?

Overzicht over je uitgaven

Heb je geen idee waar je geld blijft? Houd dan eens een tijdje je uitgaven bij. In een schrift, op je telefoon of op je computer noteer je iedere keer als je geld uitgeeft, wat je hebt gekocht en voor welk bedrag. Zo’n schrift of document heet een kasboek. Na twee maanden heb je al een duidelijk beeld van waar je geld aan opgaat.

Spelregels