Menu

Als je 18 jaar wordt, ben je meerderjarig. Wat betekent dat eigenlijk financieel gezien?
Het houdt onder andere in dat je zelf een zorgverzekering moet afsluiten. Misschien kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Maar dat moet je wel zelf aanvragen. En als je schulden maakt of boetes krijgt, ben je zelf aansprakelijk. Maar er zijn ook dingen die mogen, zoals abonnementen en contracten afsluiten.

Vijf dingen die je móet regelen

Er zijn vijf zaken die je geregeld moet hebben voordat je 18 wordt. De online tool geldplan Bijna 18 zet dit op een rij, en leidt je makkelijk door alle stappen heen. Handig, zo weet je zeker dat je niets vergeet. En kun je daarna genieten van alles wat er mag na je 18e verjaardag!

Zet hieronder je inkomsten en uitgaven onder elkaar om snel te zien hoeveel geld jij maandelijks overhoudt (of tekort komt!).  We hebben de uitgaven van anderen erbij gezet, zodat je makkelijk kan checken of je meer of minder uitgeeft dan je leeftijdgenoten.

Hieronder zie je de top 3 populairste baantjes voor jouw leeftijd. En wat je met die baantjes ongeveer per uur verdient. Deze bedragen hebben jongeren zelf opgegeven.

Top 3 baantjes

 

Hulp nodig bij het vinden van een bijbaan? Bekijk onze tips.

Jonger dan 13..?

Officieel mag je pas werken vanaf 13 jaar. Natuurlijk mag je best klusjes doen voor je ouders of voor buren. Of misschien kun je je broer of zus helpen met het rondbrengen van folders? Voor het afspreken van een beloning, kun je het uurtarief van een 13-jarige als richtbedrag nemen.

Oppassen

Voor oppassen kun je tussen de € 3,- en € 4,45 per uur vragen. Tussen 12 en 2 uur ’s nachts kun je meer vragen. Als je ook blijft slapen, kun je het beste een bedrag voor de nacht afspreken, bijvoorbeeld het tarief van 2 of 3 uur oppassen.

Het bedrag dat je vraagt hangt ook af van je ervaring en het aantal kinderen waar je op past. Ook verschillen de bedragen soms per regio. Vraag in je omgeving wat anderen krijgen.

 

Met kleedgeld bepaal je zelf welke kleding je koopt en wanneer je dat doet.

Het bedrag samen bepalen

Wat een redelijk bedrag is hangt bijvoorbeeld af van:

Voor een compleet ‘kledingpakket’ is minimaal € 50,- per maand nodig. Ook sokken, ondergoed, schoenen en de winterjas zijn hierin meegenomen.

70% krijgt het kleedgeld iedere maand

Wat krijgen anderen?

De doorsnee scholier krijgt ongeveer €50,- per maand aan kleedgeld. Uit Nibud-onderzoek blijkt dat er maar kleine verschillen zijn tussen leeftijden.

Afspraken met je ouders

Om ruzie en onduidelijkheden te voorkomen is het slim om duidelijke afspraken met je ouders te maken. Bijvoorbeeld over:

Waarom kleedgeld?

Misschien bevalt het je wel dat je ouders al je kleren betalen. Je krijgt alles wat je nodig hebt en je hoeft verder nergens over na te denken. Maar met kleedgeld leer je ook om met geld om te gaan. Geld kun je maar één keer uitgeven, net als je salaris later. Bovendien kun je zelf bepalen wat je koopt en wanneer je gaat shoppen.

 

Zakgeld is een vast bedrag dat je van je ouders krijgt. Het is het handigst om af te spreken dat je het zakgeld op een vaste dag krijgt, dan kunnen jullie daar allebei rekening mee houden.

Hoeveel kan ik vragen?

Niet iedereen krijgt evenveel. Het is maar net wat je met je ouders afspreekt: moet je bijvoorbeeld zelf je schoolspullen of de bus betalen of mag je zelf bepalen waar je je geld aan uitgeeft? Maak daarom afspraken over het volgende:

88% van de scholieren krijgt zakgeld

Wat krijgen anderen?

Leeftijd Bedrag per maand in €
12 Tussen 15 en 20
13 Tussen 15 en 20
14 Tussen 18 en 20
15 Tussen 20 en 22
16 Tussen 20 en 25
17 Tussen 22 en 26
18 Tussen 25 en 30

Bron: Nibud 2016
Deze bedragen zijn metingen, geen normen of voorschriften

Aan het kopen van een scooter zitten meer kosten verbonden dan je denkt. Denk aan benzine, verzekeringen en onderhoud. Allemaal kosten die niet bij de aankoop van een scooter zijn inbegrepen.

De kosten op een rij

Eenmalige kosten Bedrag
Scooter € 1.500
Praktijklessen € 200
Examen scooterrijbewijs (theorie en praktijk) € 31,25 + € 106
Scooterrijbewijs € 40
Helm € 60
Slot € 50
Totaal € 1.987,25
Terugkomende kosten
Scooterverzekering (incl. diefstaldekking) € 24 per maand
Benzine € 0,046 per km
Reparatie en onderhoud € 0,043 per km

 

Terugkomende kosten

Die terugkomende kosten lijken misschien niet veel, maar tel het maar eens op! Wat ben je in totaal per jaar kwijt aan een scooter, zonder de aanschafkosten? Kijk in de tabel hieronder bij het aantal kilometers dat je per jaar ongeveer rijdt.

Kilometers per jaar Kosten per jaar in €  Kosten per kilometer in € *
3.000 856 0,29
6.000 1.124 0,19
10.000 1.481 0,15

* Opgebouwd uit:
• afschrijving (o.b.v. levensduur van 5 jaar en aanschafprijs van € 1500,-)
• verzekering
• benzine
• onderhoud

Sparen voor een scooter?

Gebruik de spaartool om te berekenen wat je elke maand moet sparen om op een bepaald moment een scooter te kunnen kopen.

Het vinden van een leuke bijbaan gaat meestal niet vanzelf. Belangrijk is dat je zelf op zoek gaat. Je kunt natuurlijk de stad ingaan en bij supermarkten en winkels vragen of ze iemand nodig hebben. Maar er is meer dat je kunt doen…

47% van de scholieren heeft een bijbaan

Kom in actie!

Vertel zoveel mogelijk mensen dat je werk zoekt, misschien weten zij iets.

Plaats een bericht op social media. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die zelf berichten op facebook plaatsen waarin staat dat ze nog werknemers zoeken.

Er zijn allerlei websites met vacatures voor bijbaantjes. Zoek bijvoorbeeld op ‘bijbaantje vinden’.

Schrijf je gratis in bij verschillende uitzendbureaus. Vaak zitten ze bij elkaar in de buurt. Als je te veel werk krijgt aangeboden, of het is niet wat je zoekt, kun je altijd weigeren.

Weet je al waar je graag zou willen werken? Probeer ze zelf direct te bellen of schrijven. Dat heet een open sollicitatie.

Vraag aan de bezorger bij jullie in de buurt hoe hij aan het baantje is gekomen. Hij weet vast wie je kunt bellen voor meer informatie.

Doe als Simon (uit the Voice of Holland 2018), loop gewoon naar binnen en vraag naar de mogelijkheden. In dit filmpje deelt Simon met jou zijn tips over hoe je geld verdient in de supermarkt en hoe je dat combineert met school (of met je zang-carrière ;-)).

Solliciteren

Heb je een mooie bijbaan op het oog? Schrijf dan een sollicitatiebrief waarin je vertelt wie je bent, wat je kunt en waarom jij die baan zou moeten krijgen. Daarnaast maak je een CV (Curriculum Vitae). Hierin noem je kort en feitelijk je opleiding, je werkervaring en relevante vaardigheden en hobby’s.

Je brief en CV moeten de werkgever ervan overtuigen dat jij een interessante werknemer voor ze bent. Op basis hiervan word je wel of niet uitgenodigd voor een gesprek. Let daarom op de tips en trucs over het schrijven van een sollicitatiebrief en CV

Word je uitgenodigd? Bereid het sollicitatiegesprek dan goed voor:

Lees meer over de do’s en dont’s tijdens zo’n gesprek.

Een eigen bedrijf, maar nog geen 18

Bij het starten van een eigen bedrijfje komt er veel bij kijken, zeker als je nog geen 18 jaar bent.

Filmpje

Inkomsten en belasting

Bedenk wel, dat je ook als minderjarige ondernemer over je inkomsten belasting moet betalen. Bij een bijbaantje als werknemer hoeft dat niet.

Inkomsten en kinderbijslag

Je bijverdiensten kunnen van invloed zijn op de kinderbijslag die je ouders krijgen. Kijk op svb.nl voor de voorwaarden.

 

Hoeveel geld heb ik?

Je kunt op verschillende manieren je saldo checken:

Naast je saldo kun je ook meteen je bij- en afschrijvingen controleren. Als je het makkelijker vindt kun je deze overzichten printen.

35% van de scholieren checkt zijn banksaldo minimaal één keer per week

Hoe doe ik dat met internetbankieren?

Je logt in via de website/app van je bank met speciale inlogcodes. Sommige banken werken met een sms met daarin een code. Bij andere banken krijg je een apparaatje dat je een code geeft. Elke bank heeft zijn eigen manier.

Wil je weten hoe je bij jouw bank moet inloggen en/of geld overmaken? Kijk dan op de website van jouw bank.

Meer geld?

Wil je meer geld? Bekijk onze tips!