Menu
x
gelezen

Lenen, waarom niet?

Wil je een nieuwe scooter kopen en heb je niet genoeg geld? Dan kun je ervoor kiezen om geld te lenen. Je kunt dan meteen je aankoop doen, maar je moet het geleende geld wel terugbetalen. Je hebt eerst de lusten (je nieuwe aankoop), maar daarna komt de last (de schuld, het geld dat je terug moet betalen).

Wat is rente?

Als je een schuld hebt bij een bank, moet je ook rente betalen. Stel dat je 500 euro leent, tegen 10 % rente. Na een jaar moet je dan 550 euro terugbetalen. De lening kost je dus 50 euro. Hoe meer je leent, hoe meer je moet terugbetalen. Wanneer je gekozen hebt voor een te hoge lening, kan dat voor veel stress zorgen.

Wat gebeurt er als je niet op tijd betaalt?

Als je een lening hebt bij een bank of bedrijf (bijvoorbeeld de winkel waar je je scooter hebt gekocht) en je betaalt niet op tijd, dan krijg je een betalingsherinnering. Betaal je dan nog niet, dan kan het bedrijf een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Je moet dan ook extra kosten betalen, zogenaamde incassokosten. Dat is dus nog eens extra geld dat je moet betalen, zonder dat je er iets voor terugkrijgt. In het geval van een minderjarige, zijn de kosten dus voor de ouder. Wanneer een ouder geen akkoord heeft gegeven voor een dergelijke overeenkomst dan heeft de kredietverstrekker wettelijk gezien geen poot om op te staan. In dat geval kan de aangekochte scooter zonder problemen gewoon teruggestuurd worden.

Wanneer je een lening hebt bij een vriend of familielid, hoe groot of klein die lening ook is, kan dat voor frustraties (als je je niet aan je afspraken houdt) zorgen bij degene van wie je het geld leent. Het is daarom voor de vriendschap of familieband beter om je schuld zo snel mogelijk af te betalen en je bovenal aan de gemaakt afspraken te houden.