Menu
x
gelezen

Mijn pincode: top secret

Pinnen is een veilige manier van betalen. Tenminste, als je je houdt aan de spelregels: houd je pincode geheim en leen je pinpas nooit uit. Wat kan er anders gebeuren?

Feit: 90% van de scholieren heeft een eigen pinpas

Geldezels

Criminelen kunnen jongeren op straat, op scholen, maar ook via internet (bijvoorbeeld Facebook) vragen om tegen betaling hun pinpas en pincode uit te lenen. Je rekening wordt dan gebruikt om geld wit te wassen. Jongeren die hieraan meewerken worden geldezels genoemd. Ze plegen een strafbaar feit. Waarschijnlijk denk je: dat overkomt mij niet. Maar soms lijkt het alsof diegene geen kwade bedoelingen heeft. Of je denkt: dat is makkelijk verdienen. En dan is je pinpas sneller uitgeleend dan je denkt.

Skimmen

Skimmen gebeurt bij een pinautomaat. Criminelen kopiëren de magneetstrip van een pinpas en kijken stiekem mee om achter de pincode te komen. Zo kunnen ze later een kopie van de pas maken en geld opnemen van jou rekening. Wanneer je je pincode moet gebruiken, zorg dan dat anderen niet mee kunnen kijken, bijvoorbeeld door het met je hand af te schermen.

Phishing

Reageer nooit op mailtjes die van je bank lijken te komen, waarin wordt gevraagd om een wachtwoord of inlogcodes. Deze mailtjes kunnen afkomstig zijn van internetcriminelen die achter jouw bankgegevens proberen te komen, dat heet phising.

Onbetrouwbare webwinkels?

Webwinkels van bekende aanbieders kun je over het algemeen vertrouwen. Maar bij kleinere, onbekende winkels en op veiling- of advertentiewebsites, is het soms moeilijk om in te schatten of de verkoper zal doen wat hij belooft. Enkele tips:

Blijf alert: zijn de prijzen te mooi om waar te zijn, ziet de website er amateuristisch uit of ontbreken contactgegevens? Zit er een spelfout in de naam van de site? Dan is het verstandig om verder te kijken. Bestaat het bedrijf echt? Wat zijn de ervaringen van andere klanten?

Tip: check een webshop aan de hand van vier eenvoudige stappen (Consuwijzer).

Contactloos betalen

Bij contactloos betalen hoef je tot een bepaald bedrag in een winkel je pincode niet in te voeren. Wees wel bewust van de gevaren, het is namelijk voor een crimineel redelijk makkelijk om geld van je rekening af te halen.

Dit kan je voorkomen door