gelezen x
De top 3 verzekeringen
Er kunnen in je leven dingen gebeuren waar financiële risico’s bij komen kijken: je gaat reizen, er wordt ingebroken of misschien breekt er een stuk van je tand af. Voor deze risico’s kun je je verzekeren. Hieronder de belangrijkste verzekeringen.
1. Zorgverzekering
Als je meerderjarig bent, sluit je je eigen zorgverzekering af. Zo’n verzekering is verplicht voor iedereen boven de 18. Veel verzekeraars bieden een speciaal jongerenpakket. Naast de basisverzekering kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen.
Een zorgverzekering kost al snel rond de 100 euro. Als 18-jarige heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Dit bedrag is ongeveer 90 euro, dit moet je zelf aanvragen.
- Lees meer over zorgtoeslag op Nibud.nl
2. Aansprakelijkheidsverzekering
Als je iets kapot maakt of beschadigt van een ander, dan ben jij aansprakelijk voor de schade. Deze verzekering vergoedt de kosten daarvoor. Als je gaat studeren ben je meestal tot je 27ste met je ouders meeverzekerd in hun ‘aansprakelijkheidsverzekering particulieren’ (AVP).
Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan hoge kosten met zich meebrengen. Deze verzekering is dus eigenlijk onmisbaar. Check bij je ouders na of je nog bij hen bent verzekerd. Lees goed in de voorwaarden na wat de uitzonderingen zijn.
3. Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering vergoedt je spullen als er bijvoorbeeld brand is geweest. Duurdere inboedelverzekeringen betalen ook uit bij diefstal en vandalisme. Onder inboedel wordt niet alleen je meubels verstaan, maar ook kleding, je laptop en spelcomputer bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je inboedelverzekering de waarde van al je spullen dekt. Anders krijg je na een brand een te laag bedrag uitgekeerd om alles te kunnen vervangen.
Ga je op kamers, vraag dan na of er een inboedelverzekering bij de huurprijs is inbegrepen. Sommige verhuurders hebben een collectieve verzekering afgesloten.
Wat zijn uitsluitingen?
Er zijn risico’s of gebeurtenissen waarbij een verzekeraar geen geld uitkeert: de uitsluitingen. Een bekend voorbeeld is ‘opzet’, zoals het in brand steken van je eigen woning. Het is daarom belangrijk dat je bij de aanvraag alle vragen eerlijk beantwoord. Bijvoorbeeld de vragen over je gezondheid voor een levensverzekering. In de polisvoorwaarden vind je meer informatie over de uitsluitingen van jouw verzekering. Dan weet je precies waarvoor je wel en niet verzekerd bent.
Als je gebruik wilt maken van je verzekering, vul je de formulieren in die je samen met de polis hebt ontvangen. Kijk goed welke aanvullende documenten je mee moet sturen (een aankoopbewijs, rekening of de aangifte bij de politie). Als alles in orde is, wordt het geld naar je rekening overgemaakt.
Verzekeringen afsluiten
Sommige verzekeringen (zoals een reisverzekering) kun je online afsluiten. Je hebt altijd een bedenktijd (meestal 14 dagen) waarin je de ‘aanschaf’ van de verzekering ongedaan kunt maken.
Het is slim om elk jaar je verzekeringen door te nemen. Klopt alles nog? Is je inboedel meer waard geworden? Reis je meer? Heb je een dure scooter gekocht? Als er veel in je leven verandert, kan het nodig zijn dat je je verzekeringen aanpast.