Menu
x
gelezen

Waar vind ik een bijbaan?

Het vinden van een leuke bijbaan gaat meestal niet vanzelf. Belangrijk is dat je zelf op zoek gaat. Je kunt natuurlijk de stad ingaan en bij supermarkten en winkels vragen of ze iemand nodig hebben. Maar er is meer dat je kunt doen…

47% van de scholieren heeft een bijbaan

Kom in actie!

Vertel zoveel mogelijk mensen dat je werk zoekt, misschien weten zij iets.

Plaats een bericht op social media. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die zelf berichten op facebook plaatsen waarin staat dat ze nog werknemers zoeken.

Er zijn allerlei websites met vacatures voor bijbaantjes. Zoek bijvoorbeeld op ‘bijbaantje vinden’.

Schrijf je gratis in bij verschillende uitzendbureaus. Vaak zitten ze bij elkaar in de buurt. Als je te veel werk krijgt aangeboden, of het is niet wat je zoekt, kun je altijd weigeren.

Weet je al waar je graag zou willen werken? Probeer ze zelf direct te bellen of schrijven. Dat heet een open sollicitatie.

Vraag aan de bezorger bij jullie in de buurt hoe hij aan het baantje is gekomen. Hij weet vast wie je kunt bellen voor meer informatie.

Doe als Simon (uit the Voice of Holland 2018), loop gewoon naar binnen en vraag naar de mogelijkheden. In dit filmpje deelt Simon met jou zijn tips over hoe je geld verdient in de supermarkt en hoe je dat combineert met school (of met je zang-carrière ;-)).

Solliciteren

Heb je een mooie bijbaan op het oog? Schrijf dan een sollicitatiebrief waarin je vertelt wie je bent, wat je kunt en waarom jij die baan zou moeten krijgen. Daarnaast maak je een CV (Curriculum Vitae). Hierin noem je kort en feitelijk je opleiding, je werkervaring en relevante vaardigheden en hobby’s.

Je brief en CV moeten de werkgever ervan overtuigen dat jij een interessante werknemer voor ze bent. Op basis hiervan word je wel of niet uitgenodigd voor een gesprek. Let daarom op de tips en trucs over het schrijven van een sollicitatiebrief en CV

Word je uitgenodigd? Bereid het sollicitatiegesprek dan goed voor:

Lees meer over de do’s en dont’s tijdens zo’n gesprek.

Een eigen bedrijf, maar nog geen 18

Bij het starten van een eigen bedrijfje komt er veel bij kijken, zeker als je nog geen 18 jaar bent.

Filmpje

Inkomsten en belasting

Bedenk wel, dat je ook als minderjarige ondernemer over je inkomsten belasting moet betalen. Bij een bijbaantje als werknemer hoeft dat niet.