Menu
x
gelezen

Extra kosten

Soms zie je mooie aanbiedingen van bijvoorbeeld een camera, een telefoon of een game. De prijs lijkt misschien mee te vallen, maar door de bijkomende kosten ben je vaak duurder uit dan gedacht.

Bijkomende kosten

Zie je een leuke broek en koop je die, dan ben je klaar. Bij een camera is dat anders. Wat kun je daarmee zonder oplader en geheugenkaartje? Je hebt dus extra kosten om het apparaat echt te kunnen gebruiken. Vooral bij elektrische apparaten heb je bijkomende kosten. Er zijn allerlei soorten bijkomende kosten, bijvoorbeeld:

Bijkomende kosten die niet vast staan

Extra kosten kunnen éénmalig zijn of blijvend. Met een laptop kun je bijvoorbeeld prima werken als je een oplader erbij hebt gekocht.
Maar bij een spelcomputer wil je af en toe een nieuwe game kopen. En met een camera wil je ook je foto’s kunnen printen. Je kunt wél zelf beslissen hoe vaak je deze extra kosten maakt. Heb je geen geld? Dan maar even geen nieuw spel.

Bijkomende kosten die vast staan

Sommige extra kosten zijn niet te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan een scooter. Naast het rijbewijs en de helm die je erbij koopt, is het belangrijk om een verzekering af te sluiten. Daar betaal je premie (een vast bedrag per maand) voor. Ook heb je ieder jaar te maken met onderhoud en reparaties. En dan moet je ook nog tanken. Maak daarom een realistisch overzicht van al deze kosten.

Ga voor jezelf na of je al die kosten kunt betalen. Maak bijvoorbeeld een overzicht van wat je hebt en wat je nog moet uitgeven: een begroting. Wordt het krap? Bedenk dan of het wel slim is de aankoop te doen. Zonder spelletjes heb je bijvoorbeeld niet zoveel aan een X-box.

extra kosten