Menu
x
gelezen

Merken: hot or not?

Hebben je klasgenoten of vrienden veel kleding of spullen van een bepaald merk? Wil jij ook graag die populaire telefoon hebben of mooie tas kopen? Daar is niks mis mee. Zolang je het maar zelf kunt én wilt betalen.

Blijf binnen je budget

Bedenk voordat je iets koopt:

Natuurlijk kun je kleedgeld besteden aan merkkleding. Als je het kunt betalen is dat geen probleem. Want merkkleding is vaak een stuk duurder.
Kun je het geld eigenlijk niet missen of heb je ook nog andere kleding en spullen nodig? Dan kan het slim zijn om op zoek te gaan naar een goedkoper alternatief.

Wacht bijvoorbeeld op de uitverkoop, of kies voor goedkopere winkels. Of ga naar een outlet-winkel. Ga liever geen geld lenen. Geleend geld moet je terugbetalen en dan kun je helemaal niks meer kopen. Je moet dan misschien tegen je vrienden zeggen dat je niet mee kunt, omdat je geen geld hebt.

Waar kies jij voor?

Wat heb je liever: 1 merkshirt of 2 goedkope broeken? De keus is aan jou. Je geld kan maar één keer worden uitgegeven. Besteed het daarom aan dingen die bij jou passen en waar je zelf voor kiest. Dan heb je er ook het meest aan. Koop het niet alleen omdat je erbij wilt horen.

Het lijkt soms alsof anderen altijd geld hebben, ook als jij blut bent. Maar richt je vooral op je eigen geld. Misschien kunnen zij geen dingen kopen die voor jou normaal zijn (zoals een festivalkaartje of een sportschool-abonnement), maar dat valt dan niet op. En verschillen zijn er nu eenmaal altijd. Er zijn jongeren die meer te besteden hebben dan jij, maar je hebt vast ook klasgenoten die minder geld hebben.