gelezen x
Studeren en geld
Eindexamen achter de rug en diploma op zak? Of je nu naar het mbo, het hbo of de universiteit gaat: er verandert veel. Nieuwe vrienden, een nieuwe omgeving, maar ook nieuwe uitgaven, inkomsten en regelingen. Om alle uitgaven te kunnen betalen, heeft het merendeel van de studenten een lening en/of een bijbaantje. Ook krijgen veel studenten geld van hun ouders.
Studiefinanciering
Als je studeert, kan je een tegemoetkoming in de studiekosten van de overheid krijgen:
- mbo: iedereen die recht heeft op studiefinanciering ontvangt een basisbeurs, wat een gift wordt als je je diploma hebt gehaald. Het bedrag waar je recht op hebt hangt af van je studieniveau en je persoonlijke situatie (thuis- of uitwonend). Of je recht hebt op een aanvullende beurs hangt af van de inkomsten van je ouders.
- hbo of universiteit: als je voldoet aan de voorwaarden voor studiefinanciering, heb je recht op een studievoorschot. Het studievoorschot bestaat uit een leenstelsel, dit betekent dat wat je leent je moet terugbetalen. Het bedrag wat je kunt krijgen als studievoorschot is voor alle studenten hetzelfde, het maakt niet uit of je op jezelf woont of thuis bij je ouders.
Daarnaast kun je collegegeldkrediet aanvragen om het collegegeld te betalen.
Of je recht hebt op een aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders.
Lees meer over studiefinanciering: hoe werkt het precies?
Nieuwe uitgaven
Je hebt te maken met allerlei nieuwe uitgaven als je gaat studeren:
- Opleidingskosten: een bedrag dat je betaalt aan de onderwijsinstelling. Voor studenten op het hbo en de universiteit heet dit collegegeld. Op het mbo heet het lesgeld.
- Studieboeken en -materialen: deze zijn niet meer gratis zoals op de middelbare school.
- Wonen: sommige studenten blijven thuis wonen, anderen gaan op kamers. Woon je op jezelf, dan moet je o.a. huur, boodschappen, energie en verzekeringen gaan betalen. Woonlasten vormen een grote kostenpost. Een uitwonende student geeft gemiddeld € 1082,- per maand uit.
- Reiskosten: een vervolgopleiding is vaak verder van huis dan de middelbare school. Bij de studiefinanciering krijg je een vervoerskaart, zodat je gratis of goedkoper kunt reizen met het openbaar vervoer.
- Sporten, uitgaan, vakantie: dit moet je vaak zelf betalen als je studeert in plaats van dat je ouders dit voor je betalen. Als student ben je er al snel meer dan 100 euro per maand aan kwijt.
Bereid je voor met het Nibud
- Rondkomen van je studentenbudget: voor beter inzicht in je inkomsten en uitgaven
- Voor boven de 18: Een must voor iedereen die binnenkort 18 wordt! Alles over geld in een praktisch boekje.