Menu
x
gelezen

Ik wil op mezelf wonen

Als je op jezelf gaat wonen, heb je te maken met allerlei vaste uitgaven: de huur, boodschappen, de energierekening. Maar je moet ook je verzekeringen en de gemeentelijke heffingen betalen.

Huur en servicekosten

De meeste jongeren beginnen in een gehuurde kamer of flat. Je betaalt eens in de maand de huur en soms ook servicekosten. Als de huur te hoog is in verhouding tot je inkomen, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Je kunt alleen huurtoeslag krijgen als je een zelfstandige woning hebt: een woning met een eigen voordeur, toilet en keuken. Er zijn er echter uitzonderingen (b.v. een wooneenheid in een wooncomplex).

Voor gas, elektriciteit en water betaal je meestal een vast bedrag per maand. Aan het eind van het jaar wordt gekeken naar je werkelijke verbruik en moet je bijbetalen of krijg je geld terug. Als je een kamer huurt, betaal je soms een all-in bedrag: de kosten voor energie zijn dan bij de huurprijs inbegrepen.

Telefoon, tv en internet

Zorg ervoor dat je telefoonabonnement aansluit bij je belgedrag. Buiten je bundel bellen is vaak duurder dan meer belminuten binnen de bundel.

Voor televisie en internetten bestaan allerlei losse en combinatiepakketten die verschillen in aantal zenders en internetsnelheid. Kies een pakket dat past binnen je wensen én budget. Misschien heb je helemaal geen televisieabonnement nodig…

Gemeentelijke belastingen / heffingen

Aan de gemeente betaal je ieder jaar rioolheffing en reinigingsheffing, aan het waterschap betaal je waterzuiveringsheffing en ingezetenenheffing.

Heb je een laag inkomen, dan hoef je deze heffingen vaak niet (of niet helemaal) te betalen. Bij de gemeente en het waterschap kun je navragen of dit ook voor jou geldt. Als je een hond hebt, betaal je hondenbelasting. Je moet zelf bij de gemeente opgeven dat je een hond hebt.

Verzekeringen

Het is belangrijk dat je goed verzekerd bent. De volgende verzekeringen zijn in ieder geval onmisbaar:

Grote uitgaven

Het is slim om voor grote uitgaven regelmatig geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld voor nieuwe meubels en apparatuur, maar ook voor reparaties. Grote uitgaven kunnen ook een winterjas of nieuwe schoenen zijn, een laptop of je vakantie. Heb je bepaalde ziektekosten die je verzekering niet vergoedt, zoals een bril of speciale medicijnen, dan moet je daar ook rekening mee houden. Als je alleen woont, heb je minimaal 65 euro per maand nodig om opzij te zetten zodat spullen en apparaten kunnen worden vervangen als dat nodig is. Het is slim om dit bedrag maandelijks automatisch op een spaarrekening te zetten.

Boodschappen

Gezond eten en drinken kost tussen de € 6,47 en € 6,82 per dag. Je kunt daar op besparen door samen met anderen te eten. Wanneer je met zijn vieren bent is het mogelijk gezond te eten voor ruim 4 euro per persoon. Naast eten en drinken betaal je van je ‘boodschappengeld’ ook dingen als tandpasta, shampoo, schoonmaakspullen, een tijdschrift of cadeautjes.