a a a
Op jezelf wonen - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Op jezelf wonen

Als je op jezelf gaat wonen, heb je te maken met allerlei vaste uitgaven: de huur, boodschappen, de energierekening. Maar je moet ook je verzekeringen en de gemeentelijke heffingen betalen.

Huur

De meeste jongeren beginnen in een gehuurde kamer of flat. Je betaalt eens in de maand de huur en soms ook servicekosten. Als de huur te hoog is in verhouding tot je inkomen, kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag.

Op jezelf wonenJe kunt alleen huurtoeslag krijgen als je een zelfstandige woning hebt: een woning met een eigen voordeur, toilet en keuken.

Kamerbewoners komen daarom meestal niet in aanmerking, maar er zijn uitzonderingen (b.v. een wooneenheid in een wooncomplex). Voor meer info kun je terecht bij de woningcorporatie of kijk op toeslagen.nl.

Energie en water

Voor gas, elektriciteit en water betaal je meestal een vast bedrag per maand. Aan het eind van het jaar wordt gekeken naar je werkelijke verbruik en moet je bijbetalen of krijg je geld terug. Als je een kamer huurt, betaal je soms een all-in bedrag: de kosten voor energie zijn dan bij de huurprijs inbegrepen.

Telefoon, kabel en internet

Zorg ervoor dat je telefoonabonnement aansluit bij je belgedrag. Buiten je bundel bellen is vaak duurder dan meer belminuten binnen de bundel.
Voor televisie en internetten bestaan allerlei losse en combinatiepakketten die verschillen in aantal zenders en internetsnelheid. Kies een pakket dat past binnen je wensen én budget. Misschien heb je helemaal geen televisieabonnement nodig...

Gemeentelijke belastingen / heffingen

HondenblastingAan de gemeente betaal je ieder jaar rioolheffing en reinigingsheffing, aan het waterschap betaal je waterzuiveringsheffing en ingezetenenheffing.

Heb je een laag inkomen, dan hoef je deze heffingen vaak niet (of niet helemaal) te betalen. Bij de gemeente en het waterschap kun je navragen of dit ook voor jou geldt.

Als je een hond hebt, betaal je hondenbelasting. Je moet zelf bij de gemeente opgeven dat je een hond hebt.

Verzekeringen

Misschien heb je niet veel zin om je te verdiepen in verzekeringen als je uit huis gaat, maar het is toch belangrijk dat je goed verzekerd bent. De volgende verzekeringen zijn in ieder geval onmisbaar:

Grote uitgaven

Het is slim om voor grote uitgaven regelmatig geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld voor nieuwe meubels en apparatuur, maar ook voor reparaties. Grote uitgaven kunnen ook een winterjas of nieuwe schoenen zijn, of je vakantie. Heb je bepaalde ziektekosten die je verzekering niet vergoedt, zoals een bril of speciale medicijnen, dan moet je daar ook rekening mee houden.

Als je alleen woont, heb je minimaal € 65,- per maand nodig om opzij te zetten zodat spullen en apparaten kunnen worden vervangen als dat nodig is. Maar als je net op jezelf woont, zul je waarschijnlijk met minder genoegen moeten nemen.

Boodschappen

De kosten van voedingGezond eten en drinken kost tussen de € 5,90 en € 6,48 per dag. Je kunt daar op besparen door samen met anderen te eten. Behalve dat het gezellig is, ben je per persoon minder kwijt dan wanneer je voor jezelf kookt.

Naast eten en drinken betaal je van je 'boodschappengeld' ook dingen als tandpasta, shampoo, schoonmaakspullen, een tijdschrift of cadeautjes.

Douchen kost geld

Douchen kost ongeveer 70 liter water per keer. Je bent ongeveer 35 cent per douchebeurt kwijt.

Verhuizen?

Zelf verhuizen met hulp is het goedkoopst, maar je spullen zijn niet verzekerd tijdens de verhuizing.

Lees meer