a a a
Zorgverzekering - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Verzekerd voor ziektekosten

De zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Als je niet verzekerd bent, krijg je een boete. Sommige verzekeraars bieden een speciaal pakket voor jongeren aan. Vanaf je 18e kun je ook zorgtoeslag aanvragen.

Wat past bij jou?

Een passende zorgverzekeraar vinden is best lastig want er zijn veel verschillende aanbieders. Naast de basisverzekering kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Deze is niet verplicht. Welke verzekering je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Vergelijkingssites kunnen je helpen om al die zorgverzekeraars en hun pakketten te vergelijken

Begrippenlijst

 • Basisverzekering
  Wettelijk basispakket, verplicht voor iedereen. Het basispakket vergoedt onder andere de huisarts en medicijnen en is bij iedere zorgverzekeraar gelijk.
 • Aanvullende verzekering
  Ziektekosten waarvoor je je extra kunt verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan de fysiotherapeut of logopedie. Welke kosten door de aanvullende verzekering worden vergoed, verschilt per verzekeraar. Let dus goed op waarvoor jij je nu eigenlijk verzekert.
 • Kosten tandartsTandartsverzekering
  Tandartskosten kun je na je 18e apart verzekeren. Als je bijna nooit iets aan je gebit hebt en je gaat 1 keer per jaar naar de controle dan kan het goedkoper zijn om het zelf te betalen.
 • Verplicht eigen risico
  Iedereen heeft automatisch een eigen risico van € 385,- per jaar (2016). Als je zorgkosten hebt, betekent dat dat je dit (deel van) de kosten zelf moet betalen. Verwacht je veel ziektekosten, zet dit bedrag dan vast apart.
 • Aanvullend eigen risico
  Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Bovenop het verplichte eigen risico kun je de eerste € 100,- tot € 500,- aan zorgkosten zelf betalen. Je betaalt dan minder premie, maar als je zorg nodig hebt, moet je eerst een groter deel van de zorgkosten zelf betalen.
 • Polis
  Een verzekering is een overeenkomst die je afsluit met een verzekeringsmaatschappij. De inhoud van de verzekering (welke kosten worden vergoed en voor welk bedrag) staat vermeld op de polis. De polis is dus het bewijs dat je verzekerd bent.
 • Naturapolis
  Bij dit type zorgverzekering wordt de zorg direct betaald door je verzekeraar. Je hoeft dus zelf niets voor te schieten. Je moet dan wel naar een zorgverlener gaan die is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar.
 • Restitutiepolis
  Hierbij kies jij zelf de zorgaanbieder. Je betaalt de rekeningen en stuurt de facturen naar de verzekeraar. Je krijgt dit geld dan later terug. Soms krijg je niet alles vergoed, maar bijvoorbeeld 100% van het gemiddelde tarief voor zo'n behandeling. Deze polis is meestal wat duurder dan de naturapolis.

Zorgtoeslag

Zorgverzekeringen zijn niet goedkoop. Daarom is er de zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten van de Belastingdienst. Als je 18 bent, heb je zelf recht op zorgtoeslag. Het bedrag dat je krijgt hangt af van je inkomen.

Ook als je ouders je zorgverzekering betalen, kun je zelf zorgtoeslag aanvragen. Dat staat los van wie jouw verzekering betaalt.

Collectieve zorgverzekering

Als je een vaste baan hebt, is er soms een een collectieve verzekering van je werk waar je aan deel kunt nemen. Je krijgt dan vaak korting op de premie. Vraag ernaar bij je werkgever.

Maar let op! Ook al ontvang je korting via je werkgever, dan nog kan een andere verzekering voor jou voordeliger zijn. Vergelijk dus altijd goed de voorwaarden en de kosten voordat je een verzekering afsluit.

Verplicht!

Het is verplicht om vanaf je 18e een zorgverzekering te hebben. Die moet je zelf afsluiten.

Wat is een ziektekostenverzekering nu precies? Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

Meer over ziektekostenverzekering