a a a
Plannen met geld - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Plannen met geld

Wil je op vakantie genoeg te besteden hebben? Misschien baal je van je bijbaantje en wil je er mee stoppen. Als je de ene maand spaart, kun je de andere maand meer uitgeven. Zo plan je met je geld.

Wisselende inkomsten en uitgaven

Uitgaven aan cadeautjesJe inkomsten en uitgaven zijn niet elke maand gelijk. Misschien werk je meer in de vakanties en geef je in december veel meer uit aan cadeautjes en kleding. Maar er zullen ook maanden zijn waarin je bijna niks hoeft uit te geven. Het is belangrijk om rekening te houden met die verschillen in inkomsten en uitgaven.

Hoe plan je met geld?

Om te kunnen plannen met je geld moet je eerst overzicht hebben: weten hoeveel je hebt en wat je uitgeeft. Zet daarvoor je inkomsten en uitgaven op een rij. Door een gemiddelde begroting te maken, wordt duidelijk wat je gemiddeld aan iets uitgeeft en wat je gemiddeld binnenkrijgt. Vervolgens kijk je wat de veranderingen in inkomsten of uitgaven voor gevolgen hebben voor je financiële plaatje.

Test jouw Money SkillsMoney Skills
Goed met geld omgaan is meer dan verdienen en uitgeven... Denk bijvoorbeeld aan sparen of je administratie bijhouden. Edgie zet alle belangrijke Money Skills op een rijtje. Hoe handig ben jij met geld en wat kun je doen om je score te verbeteren?

Minder inkomsten

Werk je minder of krijg je minder geld van je ouders? Is dit tijdelijk (1 of 2 maanden) of blijvend? En als het blijvend is, hoeveel minder krijg je dan ten opzichte van het gemiddelde volgens je begroting? Als je dát weet, kun je vervolgens bij de uitgaven op je begroting nagaan of je alles nog kunt betalen. En als blijkt dat je gemiddelde uitgaven hoger zijn dan je nieuwe inkomsten, moet je tot actie overgaan:

  • Nu sparen en straks dit spaargeld gebruiken.
  • Meteen al minder uitgeven door slim te kiezen.
  • Zorgen dat je inkomsten op peil blijven, lobby bijvoorbeeld bij je ouders om meer kleedgeld of zoek een ander baantje.

Meer uitgaven

Meer geldWil je binnenkort iets groots kopen of mag je na je verjaardag vaker uitgaan?

  • Schrijf op hoeveel meer dan gemiddeld je verwacht uit te geven.
  • Kijk in je gemiddelde begroting of je die extra uitgaven kunt betalen: houd je elke maand geld over? Is dat voldoende voor de extra uitgaven?

Als dat laatste niet het geval is, moet je nu vast geld opzij zetten. Kijk in je begroting hoeveel je elke maand kunt sparen. Met behulp van een spaarplan zie je hoe lang het duurt voordat je je doel bereikt.

Ouders

38% van de jongeren praat met hun ouders of verzorgers over het plannen en berekenen van uitgaven.

Spaarplan

Sparen oke, maar hoe lang? Hoe veel? 

Maak een spaarplan