Menu
x
gelezen

Online shoppen: tips!

Games, boeken, kleding: we kopen steeds meer op internet. Het kan anywhere, anytime: wat wil je nog meer? Maar om veilig online te winkelen, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten.

69% van de scholieren koopt weleens iets via internet

1. Prijzen vergelijken

Internetwinkels lijken vaak (veel) goedkoper dan gewone winkels. Maar dat hoeft niet echt zo te zijn. Vergelijk daarom eerst prijzen voordat je op de bestelknop klikt.

Als je iets nog nooit hebt gekocht, heb je soms geen idee van een redelijke prijs. Misschien vind jij iets niet duur, maar blijkt dat het elders nog veel goedkoper is. Het is dus handig als je weet wat een redelijke prijs is voor een product.

Door prijzen en producten te vergelijken kun je beter inschatten wat een redelijk bedrag is voor je aankoop. Vergelijken kan op twee manieren: Vergelijk de prijs van precies hetzelfde product in verschillende winkels en op internet. Kijk naar vergelijkbare producten, in een paar winkels of via vergelijkingssites. Door prijzen te vergelijken merk je dat aanbiedingen niet altijd zo mooi zijn als ze lijken. Ga dus niet te snel op een aanbieding af.

Let niet alleen op de prijs als je producten met elkaar vergelijkt. Ook belangrijk is: wat kun je er precies mee? Hoe ziet het eruit? Heb je garantie? Zijn er bijkomende kosten (zoals verzendkosten)? Bij sommige webwinkels betaal je boven een bepaald bedrag geen verzendkosten. Klinkt aantrekkelijk, maar bedenk eerst of je uiteindelijk toch niet duurder uit bent, omdat je meer koopt dan je van plan was. Als je weet wat je wensen en prioriteiten zijn, kun je producten niet alleen goed op prijs vergelijken, maar ook op andere kenmerken.

Kies dat wat het meest aansluit bij je wensen en je budget. Moet het vooral zo goedkoop mogelijk? Of kies je voor iets duurder, maar wel met een mooier design of meer mogelijkheden? Let wel: het duurste is niet per se het beste…

2. Voorwaarden

Spijt van je aankoop? Bij een winkel kun je ruilen als je niet tevreden bent. Maar hoe zit dat bij de internetshop waar je iets hebt besteld? Lees daarom de voorwaarden al bij het bestellen goed door. Hoe kun je ruilen? Zijn daar kosten aan verbonden? Een pakketje terugsturen is immers niet altijd gratis.

3. Is de webwinkel betrouwbaar?

Webwinkels van bekende aanbieders kun je over het algemeen vertrouwen. Maar bij kleinere, onbekende winkels en op veiling- of advertentiewebsites, is het soms moeilijk om in te schatten of de verkoper zal doen wat hij belooft.

 

 

Tips