Menu
x
gelezen

Schulden… hoe los ik het op?

Is je geld op en heb je wat geleend? Voor een keer is dat niet erg. Maar voor je het weet, ben je steeds aan het afbetalen. Het risico op schulden wordt dan groter.

Schulden bij vrienden of je ouders

Schulden bij vrienden of je ouders kun je oplossen door afspraken met ze te maken. Ook al vind je het lastig, stap er toch zelf op af. Ze zullen dan graag met je meedenken over wat wel mogelijk is!

Schulden bij bedrijven

Wat kunnen schuldeisers doen? Als je ouder dan 18 bent:

Deurwaarder

Als je schulden hebt, bijvoorbeeld bij de telefoonmaatschappij, een winkel of de bank, en je betaalt niet op tijd, dan kan er op een gegeven moment een deurwaarder op je stoep staan. De deurwaarder kan een deel van je inkomen ‘opeisen’. Je geld gaat dan direct naar degene bij wie je een schuld hebt. De deurwaarder kan ook je spullen uit huis laten halen en verkopen, om met de opbrengst je schuld af te betalen.

Dit kan alleen als je 18 jaar of ouder bent, daarvóór zijn je ouders nog verantwoordelijk voor de schulden die je maakt. Als jij je rekeningen niet op tijd betaalt, moeten zij dat doen.

Als je op jezelf woont en je kunt je telefoon-, water- of elektriciteitsrekening niet meer betalen, kun je worden ‘afgesloten’. Bellen, douchen, koken of de verwarming aanzetten kan dan niet meer. En als je een flinke huurachterstand hebt, is het zelfs mogelijk dat je je huis uit wordt gezet.

Wat kan ik doen?

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Maak daarna een plan om alles zo snel mogelijk terug te betalen. Doe het zuinig aan of zorg voor meer geld, bijvoorbeeld door een bijbaantje te zoeken, dure spullen te verkopen of door klusjes voor je ouders te doen.

Kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp. Praat erover met bekenden of deskundigen. Zij kunnen je helpen bij het oplossen van je problemen. Bespreek het bijvoorbeeld met:

Ben je 18 jaar of ouder? Kijk dan naar het stappenplan op zelfjeschuldenregelen.nl.