Menu
x
gelezen

Top 5: Hoe betalen scholieren?

Elke betaalmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Dit zijn de meestgebruikte voor scholieren.

1. Pinnen

Er wordt meer gepind dan contant betaald. Pinnen is vooral handig voor grotere uitgaven zoals kleding en schoenen. Daarnaast hoef je niet met veel geld over straat, wel zo veilig. Er is echter een groot nadeel: (1) je ziet niet hoeveel je hebt uitgegeven en hoeveel er nog op je rekening staat. Daardoor geef je snel meer uit dan gepland.

2. Contant

Met contant geld zie je precies wat je uitgeeft en hoeveel je nog hebt. Door 1 of 2 keer per week een vast bedrag te pinnen, geef je niet meer uit dan je van plan was. En je kunt niet méér uitgeven dan je op zak hebt. Nadeel is dat je het geld kwijt bent als je het verliest. Heb je geld geleend en alweer terugbetaald?

Bij internetbankieren op je computer of mobiel bankieren op je telefoon kun je op je rekeningoverzicht zien (en bewijzen) wie je hebt betaald. Bij contant geld moet je dat zelf bijhouden.

Logo iDeal3. iDEAL

Met iDEAL kun je aankopen op internet betalen. De betaling verloopt direct online via internetbankieren. Als je betaalt via iDEAL (aan het logootje op de site van de webwinkel zie je of dat kan), geef je aan bij welke bank je zit. Daarna wordt een verbinding met de site van jouw bank gemaakt en kun je betalen.

4. Contactloos betalen met je mobiel

Contactloos betalen kan tot een bepaald bedrag. Je hoeft dan niet eens meer je pincode in te voeren. Check bij je bank wat de spelregels zijn. Contactloos betalen met je mobiel kan ook: houd je telefoon daarvoor kort dicht bij de betaalautomaat. Per bank zijn de voorwaarden anders.

5. Automatisch incasso

Heb je vaste, terugkerende uitgaven? Automatisch betalen kan dan handig zijn. Dat kan op twee manieren:

Een machtiging: automatische incasso

Hierbij geef je een bedrijf of organisatie toestemming om geld van jouw rekening af te schrijven, éénmalig of op een regelmatig tijdstip (bijvoorbeeld elke maand). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon abonnement of de contributie van een sportvereniging. Het is handig voor bedrijven omdat ze dan zeker weten dat ze hun geld op tijd krijgen en jij kan het niet vergeten.

Nadeel is dat je minder zicht hebt op het geld dat van je rekening wordt afgeboekt. Controleer daarom altijd achteraf je afschrijvingen: kloppen de bedragen en zijn er niet ongevraagd méér bedragen afgeschreven?

Een periodieke overschrijving

Jij geeft de bank de opdracht om op een vast tijdstip (bijvoorbeeld 1 keer per kwartaal) geld over te maken naar een andere rekening, zoals je spaarrekening. Dit kun je instellen via internetbankieren. Je kunt eventueel een termijn instellen voor hoe lang de betalingen door moeten lopen (bijvoorbeeld een aantal maanden).

Er zijn ook allerlei apps die je kunt gebruiken met je vrienden om gezamenlijke kosten makkelijk op een rijtje te hebben, zoals bijvoorbeeld ‘’wiebetaaltwat’’. In deze app kan iedereen van een vriendengroep zijn kosten voor bijvoorbeeld een avondje stappen invoeren. Aan het eind kun je berekenen wie nog wat moet betalen en wie wat terugkrijgt.