a a a
Bankrekening - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Je bankrekening

Een bankrekening is heel handig: je kunt je zakgeld en je salaris er op laten storten. Je kunt het geld zelf weer pinnen of overmaken. Maar...doe het veilig!

Wat kun je met een betaalrekening?

Op je bankrekening kan geld worden gestort en jij kunt het weer opnemen. Maar als er niks meer op je rekening staat, kun je er ook niks van afhalen, tenzij je rood mag staan. Bij sommige banken kan dat vanaf je 15e of 16e, met toestemming van je ouders. Let op: rood staan kost wel geld.

Saldo checken

Je kunt met internetbankieren (of bij de pinautomaat) je saldo en afschrijvingen controleren en het overzicht eventueel printen. Als je graag een papieren bankafschrift wilt ontvangen, kun je dit aanvragen bij de bank. Op het afschrift zie je wat er op je rekening is bijgekomen en wat er af is gegaan. Ook bij pinautomaten van je eigen bank kun je je saldo controleren.

Pinpas

Bij je bankrekening kun je een pinpas krijgen die gekoppeld is aan je rekening. Hiermee kun je geld pinnen bij automaten en betalingen doen in winkels.

Geheim

Om je pinpas te gebruiken heb je een pincode nodig. Zorg dat je pincode geheim blijft: vertel hem niet aan anderen! En leen je pinpas nooit uit. Anders kunnen anderen zo geld van je rekening halen. Lees meer over pinnen en andere manieren van betalen.

Jouw bank

Bij iedere bank regel je je bankzaken op een andere manier. Ga naar de jongerenpagina van je eigen bank om te zien hoe het werkt:

Pinnen

De meeste scholieren kregen rond hun 12de een pinpas

Inkomsten en uitgaven

Als je weet waar jouw geld blijft, geef je vaak vanzelf minder uit.

Maak een overzicht