Menu
x
gelezen

Krijg ik genoeg betaald?

Als je minder dan het minimumloon verdient, krijg je onderbetaald.

Oorzaken van onderbetaling

De drie meest voorkomende redenen:

  1. Je werkgever vergeet je verjaardag: Als je nog geen 22 jaar bent, gaat je salaris elk jaar met je verjaardag omhoog. Houd dat in de gaten, werkgevers denken er vaak zelf niet aan.
  2. Jullie hebben nettoloon afspraken gemaakt: Het minimumloon gaat uit van brutobedragen. Misschien heb jij met je werkgever afspraken gemaakt over wat je netto verdient. Maar als je het omrekent naar bruto, klopt het niet met wat je zou moeten verdienen. Maak dus afspraken over je brutosalaris, dan kan er niets misgaan.
  3. Je loon is verkeerd berekend: Je werkgever kan ook een rekenfout maken. Hij gaat uit van de normale werktijd van een fulltimer (iemand die het maximale aantal uren per week werkt). Als 36 uur in de organisatie normaal is, dan moet jouw salaris daarop zijn gebaseerd. En dus niet op 40 uur. Want dan verdien je minder dan je zou moeten verdienen.

Wat kun je doen?

Krijg je minder dan het minimumloon? Bespreek het zo snel mogelijk met je werkgever en vraag of ze je salaris aanpassen. Wanneer je werkgever niet reageert, kun je een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie.