a a a
Wat verdient het? - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Hoeveel verdien je?

Wat je verdient hangt onder andere af van je leeftijd, het soort werk, op welk moment van de dag je werkt en hoeveel verantwoordelijkheid en ervaring je hebt. Maar je hebt altijd recht op het minimumloon.

Wat doen anderen?

Hieronder zie je de top 3 populairste baantjes voor jouw leeftijd. En wat je met die baantjes ongeveer per uur verdient. Deze bedragen hebben jongeren zelf opgegeven.

Hoe wordt je loon berekend?

Dat verschilt per baantje en per werkgever. Het kan een bedrag per uur zijn (zoals in de supermarkt). Bij krantenwijken of bij boeren krijg je vaak 'stukloon': een bedrag per krant of per kilo geplukt fruit.

Wil je uitrekenen wat je per uur verdient? Ga dan na hoeveel uur je hebt gewerkt voor je loon. Reken dit bedrag om naar een bedrag per uur. Zo kun je meteen controleren of je meer verdient dan het minimumloon.

Wat kan ik vragen?

Over je salaris kun je onderhandelen met je werkgever. Maar wat is een redelijk bedrag? Er zijn verschillende manieren om daarachter te komen:

  • Kijk in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst): hierin staat informatie over de hoogte van het salaris voor verschillende functies binnen het bedrijf/de organisatie.
  • Vraag wat vrienden van dezelfde leeftijd verdienen.
  • Kijk op loonwijzer.nl

BabysittenBabysitten

Voor oppassen kun je tussen de € 3,- en € 4,45 per uur vragen. Tussen 12 en 2 uur 's nachts kun je meer vragen. Als je ook blijft slapen, kun je het beste een bedrag voor de nacht afspreken, bijvoorbeeld het tarief van 2 of 3 uur oppassen.

Het bedrag dat je vraagt hangt ook af van je ervaring en het aantal kinderen waar je op past. Ook verschillen de bedragen soms per regio. Vraag in je omgeving wat anderen krijgen.

Bruto en netto

Het loon dat op je rekening wordt gestort is het nettoloon: het geld dat je kunt uitgeven. Het loon dat je verdient is het brutoloon: het bedrag dat je met je werkgever afspreekt. Hierover betaalt je werkgever belasting en premies. Je vindt beide bedragen terug op je loonstrookje.

Scholieren betalen vaak meer belasting over hun loon dan uiteindelijk hoeft. Daardoor kun je vaak geld terugkrijgen van de Belastingdienst.

Als je zwart werkt, betaal je geen belasting. Je nettoloon is dan gelijk aan je brutoloon. Je krijgt dan misschien meer geld, maar je bent niet verzekerd. Zwart werken is verboden.

Minimumloon

Vanaf je 15e moet je minimaal het minimumloon verdienen. Dat is iedere werkgever in Nederland verplicht. Het minimumloon is vastgesteld in bruto bedragen. Afhankelijk bij welke werkgever je werkt, kun je maximaal 36, 38 of 40 uur per week werken als je daar volledig zou werken (niet als bijbaantje). Hoeveel je minimum per uur moet verdienen hangt af van dit maximum aantal uur.

Bruto minimumloon in € naar leeftijd (juli 2016)

Fulltime:

36 uur

38 uur

40 uur

15 jaar

2,96

2,81

2,67

16 jaar

3,40

3,23

3,06

17 jaar

3,90

3,69

3,51

18 jaar

4,49

4,25

4,04

Krijg je minder? Bespreek het met je werkgever en zorg dat je salaris wordt aangepast. Vaak doet je baas het niet expres. Lees meer over de belangrijkste oorzaken van onderbetaling.

Vakantiegeld

VakantiegeldAls je werkt heb je recht op vakantiegeld. Het maakt daarbij niet uit of je een vast, een tijdelijk of een nul-urencontract hebt. Vakantiegeld is 8% van je brutoloon en je krijgt dit bovenop je loon.

Meestal krijg je het vakantiegeld in één keer uitbetaald, vaak in mei. Maar bij sommige werkgevers moet je het zelf opvragen of ze betalen het maandelijks uit samen met je loon. Als je stopt met werken, krijg je het tot dan opgebouwde vakantiegeld uitbetaald. Als je zwart werkt, krijg je geen vakantiegeld.

Ziek

In principe krijg je doorbetaald als je een keer ziek bent. Soms staat er in je contract of in de cao dat je de eerste 1 of 2 dagen dat je ziek bent geen recht hebt op doorbetaling. Dit zijn zogenaamde wachtdagen. Als uitzendkracht heb je ook recht op doorbetaling van je loon als je ziek bent, vraag dit na bij het uitzendbureau.

Als je zwart werkt, krijg je niet doorbetaald als je ziek bent.

Verdien je genoeg?

In winkels en in de horeca wordt het vaakst onder het minimumloon uitbetaald.

Recht op meer

Onderbetaling heeft vaak te maken met onwetendheid en misverstanden.

Wat kun je doen?