a a a
Sociale druk - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Meedoen of niet?

Dragen veel van je klasgenoten een bepaald merk? Wil jij ook graag die populaire telefoon hebben of mooie schoolspullen kopen? Daar is niks mis mee. Zolang je het maar zelf kunt én wilt betalen.

Blijf binnen je budget

Bedenk voordat je iets koopt:

  • Kan ik het betalen?
  • Wil ik dit zelf echt hebben of koop ik het omdat anderen het hebben?

Natuurlijk kun je kleedgeld besteden aan merkkleding of aan iets dat je niet nodig hebt, maar dat toevallig in de aanbieding is. Doe dat wel alleen als je het je kunt veroorloven.

RoltrapEen alternatief

Kun je het geld eigenlijk niet missen of heb je ook nog andere wensen? Zoek dan een goedkoper alternatief. Wacht bijvoorbeeld op de uitverkoop, of kies voor kleding zonder merk.

Voorkom dat je geld gaat lenen om mee te kunnen doen met de laatste trends. Geleend geld moet je terugbetalen en dan kun je helemaal niks meer kopen. Terwijl degenen die niet lenen, nog wel geld kunnen uitgeven. Je moet dan misschien tegen je vrienden zeggen dat je niet mee kunt, omdat je geen geld hebt.

Stel je eigen wensen vast

Wat heb je liever: 1 merkshirt of 2 goedkope broeken? De keus is aan jou. Het geld kan maar één keer worden uitgegeven. Besteed het daarom aan dingen die bij jou passen en waar je zelf voor kiest. Dan heb je er ook het meest aan. Koop het niet alleen omdat anderen het hebben of omdat je denkt dat je het nodig hebt om erbij te horen.

Blut?

BlutHet lijkt soms alsof anderen altijd geld hebben, ook als jij blut bent. Maar richt je vooral op je eigen geld. Misschien kunnen zij geen dingen kopen die voor jou normaal zijn (zoals een festivalkaartje), maar dat valt dan niet op. En verschillen zijn er nu eenmaal altijd. Je moet het toch doen met je eigen budget. Natuurlijk zijn er jongeren die meer te besteden hebben dan jij, maar je hebt vast ook klasgenoten die minder geld hebben.

Beïnvloedbaar

17% van de scholieren vindt het lastig om zich niet door anderen te laten beïnvloeden.

Weet wat je wilt

Geef je geld uit aan dat wat jij echt belangrijk vindt.

Wat zijn jouw prioriteiten?