a a a
Internetbankieren - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Veilig internetbankieren

Je saldo controleren, sparen, geld overmaken, rekening betalen: je kunt niet zonder internetbankieren. Weet wel waar je op moet letten zodat je geldzaken veilig online kunt regelen.

Hoe werkt het?

Je logt in via de website van je bank met speciale inlogcodes. Zo heb je toegang tot je bankrekening. Sommige banken werken met een sms met daarin een code. Bij andere banken krijg je een apparaatje dat je een code geeft. Elke bank heeft zijn eigen manier.

Wil je weten hoe je bij jouw bank moet inloggen en/of geld overmaken? Kijk op de website van jouw bank:

Als je een wachtwoord moet bedenken, kies dan niet voor makkelijk te raden codes zoals je postcode of geboortedatum. Een veilig wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofd- en kleine letters én getallen.

Wat kun je er mee?

 • Saldo controleren
  Zo weet je altijd hoeveel geld je hebt: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Controleer ook de nieuwe afschrijvingen: zijn het de juiste uitgaven en bedragen? Klopt er iets niet, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank. Dan is er mogelijk nog iets aan te doen.
 • Geld overboeken
  Met internetbankieren kun je geld van jouw bankrekening naar een andere rekening overboeken. Je vult het bedrag en rekeningnummer in van degene die je moet betalen en de datum waarop het bedrag moet worden overgeboekt. Nadat je de betaalopdracht hebt gegeven, zorgt de bank dat het van jouw rekening naar die van de ontvanger wordt overgemaakt.
 • Een acceptgiro betalen
  Via internetbankieren kun je ook een acceptgiro die je met de post hebt gekregen betalen. Voer alle gegevens die op de acceptgiro staan in bij de betaalopdracht. Je kunt ook de betaaldatum instellen. Zo weet je zeker dat je geen rekening vergeet.
 • Automatisch overboeken
  Je kunt automatisch elke maand geld van je betaal- naar je spaarrekening laten overmaken. Zo spaar je ongemerkt. Of laat het saldo op je OV-chipkaart automatisch afboeken. Je kunt ook instellen dat vaste uitgaven (bijvoorbeeld de contributie van de sportclub) automatisch op een vast tijdstip worden overgeboekt. Het is wel belangrijk dat je dan voldoende saldo op je rekening hebt staan.

Doe het veilig...

Veilig internetbankierenVia internetbankieren proberen criminelen toegang te krijgen tot andermans geld. Een aantal tips & trucks om veilig online te bankieren:

 • Typ zelf de naam van de bank in je browser.
 • Check het internetadres van de bank. Is dit correct gespeld en begint de URL met
  https://? De 's' staat voor 'secured' (=beveiligd).
 • Check of je een veiligheidsslotje op het scherm ziet. Dan weet je zeker dat het een beveiligde pagina is. 
 • Een bank heeft altijd dezelfde werkwijze voor inloggen, betalingen goedkeuringen etc. Is die procedure anders dan je gewend bent? Stop dan en log uit. Probeer het later nog een keer of neem contact op met je bank.  
 • Check altijd de datum, het rekeningnummer van de ontvanger en het bedrag voor je de betaalopdracht geeft.
 • Check je rekeningoverzicht voordat je uitlogt: kloppen de bedragen?
  Log netjes uit als je klaar bent, druk niet op het kruisje rechts bovenin.

Pas op: phishing

Let op: reageer nooit op mailtjes die van je bank lijken te komen, waarin wordt gevraagd om een wachtwoord of inlogcodes. Deze mailtjes kunnen afkomstig zijn van internetcriminelen die achter jouw bankgegevens proberen te komen. Dat heet phising.

Jouw bank

Bij iedere bank regel je je bankzaken op een andere manier. Ga naar de jongerenpagina van je eigen bank om te zien hoe het werkt:

Witwassen

Criminelen benaderen soms jongeren om via hun bankrekening geld wit te wassen.

Let op!

Tips & trucs om te voorkomen dat je erin trapt.

Word geen geldezel