a a a
Kopen via internet - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Kopen via internet

Games, boeken, kleding: we kopen steeds meer op internet. Het kan anywhere, anytime: wat wil je nog meer? Maar om veilig online te winkelen, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten.

1. Prijzen vergelijken

Internetwinkels lijken vaak (veel) goedkoper dan gewone winkels. Maar dat hoeft niet echt zo te zijn. Vergelijk daarom eerst prijzen voordat je op de bestelknop klikt.

2. Bijkomende kosten

Op een site zie je een broek voor 24,95 euro. Maar bij de kassa van de webwinkel ben je ineens 10 euro duurder uit door verzend- en administratiekosten... Houd er daarom rekening mee dat het bedrag dat je op de site ziet staan meestal lager is dan wat je uiteindelijk afrekent, door de bijkomende kosten.

Let op! Bij sommige webwinkels betaal je boven een bepaald bedrag geen verzendkosten. Klinkt aantrekkelijk, maar bedenk eerst of je uiteindelijk toch niet duurder uit bent, omdat je meer koopt dan je van plan was.

Vraag vrienden naar ervaringen

3. Voorwaarden

Spijt van je aankoop? Bij een winkel kun je ruilen als je niet tevreden bent. Maar hoe zit dat bij de internetshop waar je iets hebt besteld? Lees daarom de voorwaarden al bij het bestellen goed door. Hoe kun je ruilen? Zijn daar kosten aan verbonden? Een pakketje terugsturen is immers niet gratis.

4. Is de webwinkel betrouwbaar?

Webwinkels van bekende aanbieders kun je over het algemeen vertrouwen. Maar bij kleinere, onbekende winkels en op veiling- of advertentiewebsites, is het soms moeilijk om in te schatten of de verkoper zal doen wat hij belooft. Enkele tips:

  • Koop bij een bekende (internet) winkel.
  • Vraag vrienden en familie naar hun ervaringen.
  • Vergelijk prijzen en lees meningen van anderen op internet.
  • Heeft de winkel het Thuiswinkel Waarborg?
  • Blijf alert: zijn de prijzen te mooi om waar te zijn, ziet de website er amateuristisch uit of ontbreken contactgegevens? Zit er een spelfout in de naam van de site? Dan is het verstandig om verder te kijken.

Webshop onbekend? Zorg dat je 'm scant!'Online Shopscan van Consuwijzer

 

Check een webshop aan de hand van vier eenvoudige stappen. Bestaat het bedrijf echt? Wat zijn de ervaringen van andere klanten? 

 

Start de Online Shopscan

5. Veilig betalen

Online betalen kan met iDEAL of via een automatische incasso. Ook kun je vaak met een creditcard betalen, je kunt je ouders dan bijvoorbeeld vragen of ze je aankoop willen voorschieten. Soms kun je kiezen voor achteraf betalen met een acceptgiro. Hoe betaal je veilig:

  • Klik niet meteen op akkoord voor de leverings- en betaalvoorwaarden, maar lees ze ook echt!
  • Controleer of je verbinding maakt met een beveiligde webserver. Dit kun je zien aan de browser: hier zie je een sleuteltje of een gesloten hangslotje.
  • Controleer of het webadres begint met https in plaats van http.
  • Controleer achteraf je bankrekening of de creditcardrekening van je ouders.

Ruim 3 op 4

78% van de jongeren koopt wel eens iets via internet.

Bankzaken

Ook je geldzaken online regelen? Weet wel waar je op moet letten.

Internetbankieren