a a a
Prijzen vergelijken - Nibud voor Scholieren

Voor docenten

In de klas aan de slag met het thema geld?

Nibud.nl/scholieren in de klas

In samenwerking met

Prijzen vergelijken

Heb je iets gekocht, blijkt dat je het in een andere winkel veel goedkoper kunt krijgen. Als je het niet meer terug kunt brengen is er niks aan te doen, volgende keer beter. Maar hoe voorkom je dat dat weer gebeurt?

Stappenplan voor aankopen

Zie je iets wat je graag wilt hebben? Koop het dan niet meteen, maar volg dit stappenplan:

1. Kennis van prijzen

Kost een multomap ongeveer 10 euro of maar 2 euro? Als je iets nog nooit hebt gekocht, heb je soms geen idee van een redelijke prijs. Misschien vind jij iets niet duur, maar blijkt dat het elders nog veel goedkoper is. Het is dus handig als je weet wat een redelijke prijs is voor een product.

2. Vergelijken

Door prijzen en producten te vergelijken kun je beter inschatten wat een redelijk bedrag is voor je aankoop. Vergelijken kan op twee manieren:

  • Vergelijk de prijs van precies hetzelfde product in verschillende winkels en op internet.
  • Kijk naar vergelijkbare producten, in een paar winkels of via vergelijkingssites.

Door prijzen te vergelijken merk je dat aanbiedingen niet altijd zo mooi zijn als ze lijken. Ga dus niet te snel op een aanbieding af.

3. Kijk naar andere producteigenschappen

Hoe duur is een drumstel?Let niet alleen op de prijs als je producten met elkaar vergelijkt. Ook belangrijk is: wat kun je er precies mee? Hoe ziet het eruit? Heb je garantie? Zijn er bijkomende kosten?

Als je weet wat je wensen en prioriteiten zijn, kun je producten niet alleen goed op prijs vergelijken, maar ook op andere kenmerken.

4. Maak een keuze

Kies dat wat het meest aansluit bij je wensen en je budget. Moet het vooral zo goedkoop mogelijk? Of kies je voor iets duurder, maar wel met een mooier design of meer mogelijkheden? Let wel: het duurste is niet per se het beste...

Goed opgelet?

10% van de scholieren vindt het lastig om op de prijs van spullen te letten.

Sparen met een plan

Als je spaart met een plan, is het makkelijker om je doel te bereiken.

Spaarplan